Sosyal Medyayı Etkili Kullanmak
Günümüzde çeşitli taşınabilir cihazlar ile yediden yetmişe herkesin elinde olan bu ürünler belki de sizi tembelleştiriyor, belki asosyalleştiriyor, belki de fayda yerine zarar veriyor diyebiliriz.
Nedense gittikçe tembelleştitğimiz ve dokunmatik ekranlarla sipariş, arama, haber okuma, sosyal medyada beğeniler,videolar ve görseller izleme, oyun oynama gibi bir çok zaman kaybı unsurları farkında olmadan mıknatıs misali hayatmıza çekmiş bulunmaktayız.
Acaba soyal medya, internet bizden neleri götürdü gibi suali nedense sormayız. Yolda yürürken, karşıdan karşıya geçerken, daha emniyetli yer olan cep vs gibi yerde olması gereken bu cihazlar nedense gün içerisinde avuç içimizden çok bu ekranlara bakarak günümüzü heba etmekteyiz. Ayrıca radyasyona maruz kalınması da cabası. Boyun fıtığı, analitik düşünememe, not alma alışkanlıkların yerine ses kaydı ya da telefonda bir kaç harfe tıklayarak günü kurtarsak bile, nice beyinleri hantallaştırmakta, zihin bulanıklığı yapmakta, gereksiz kullanımlarla zaman israfına yl açkmaktadır. Bir diğer handikapı ise kitap okuma alışkanlarının bertaraf edilmesi üzücü bir diğer sonuç. Önemli günlerde özellikle hazır imajlarla rutin hayırlı cumalar mesajları, duruma konulan restoran yemekleri, yeni alınan araba, yeni alınan bir eşya derken orjinallikten ve samimiyetten tamamen uzaklaştık diyebiliriz.
Bunun önüne geçmek için hamle yapılmaması, mücadele verilmemesi, toplumun bilinçlendirilmemesi, iş yerine, eve kadar hazır servis sistemlerinin yaygınlığından kurtulması nedense bir türlü düşünemeyiz. Hatta bazı trafik kazalarındaki dikkatsiz davranışların bir sebebi de aracı kullananın elinde telefon sağa sola mesajlar yağdırması, gelen mesajı okuması, yanında oturanın laf olsun diye kendi telefonundan bazı bilgileri göstermesi de kazaya davetiye çıkaran etkenlerden sadece biri diyebiliriz.
Peki tüm bunlar için biz neler yapıyoruz ve çevremize karşı bu konuda ne derece duyarlı olup ikaz ediyoruz o da sosyal topluluk bilinci ve sorumluluğundan ne derce uzaklaştığımızı gösteren ayrı bir mevzu.
Bu cihazlar iş için dozajında, aile, akraba ve arkadaş çevresi için hal hatır sorma, bilmediği konuyu öğrenip günlük olağan yaşamına dönüp kullanılsa hem bizler daha sağlıklı hareket edeceğiz, hemde o insan yapımı olan ve belli bir süre sonra miadını dolduran cihazlar kendine gelecek ve daha performanslı çalışacak diyebiliriz.
Gidilen iş yerleri, eğlence ve kafe ortamlarında şarj noktaları da malesef toplumdakia arz talebe göre şekillenmekte ve malesef bunun sıkıntılarını ileriki yıllarda daha çok negatif olarak çekeceğiz diyebilirim.
Sosyal mecrada siber bilişim firmalarına başvuranların çoğunun şantaja maruz kaldığını, fotğraflarının ailesi,akrabası ve arkadaşlarına göndereceği tehditleri de baz alırsak gidişatımızın, beynimizin işlevselliğinin hiç de iyiye gitmediğini gösteren bir diğer tablo diyebiliriz.
Bu konuda aklı selim davranıp, mobil cihazları amacı için kullanmak ve bu furyaya fazla kaptırmamak için gayret gösterip, gerçek yaşama dönmeniz dileğiyle,